Rakkaus, tai itsensä rakastamisen opas

Aika monelle ihmisille on kausia, jossa he eivät rakasta itseänsä. Nämä kaudet voivat olla hyvin vaikeita, koska rakkaus on se voima, joka pitää meidät toiveikkaana ja elinvoimaisena. Itsellenikin on ollut sellaisia kausia ja ne olivat hyvin raskaita. Onneksi, maailmankaikkeus on auttanut minua näiden vaikeiden jaksojen yli ja siksi ajattelin jakaa omia kokemuksiani, miten löysin itserakkauteni uudestaan.

Ensinnäkin pitäisi muistaa, että rakkaus ei ole konsepti, jonka ymmärrämme, tai tiedostamme, vaan se on tunne. Hyvin yksinkertainen ja selkeä tunne. Olemme kaikki sen tunteneet joskus. Se on voinut tulla omilta vanhemmilta, tai ystäviltä tai lemmikiltä. Varmimmin sitä kuitenkin saa Jumalalta, tai Äitimaalta. Niin jos joskus jäätte yksin ilman rakkautta, muistakaa että teidän tarvitsee vain pyytää sitä rakkautta Jumalalta tai Äitimaalta, niin se tulee heti ja vielä pyyteettömättä, ilman minkälaista tuomitsemista tai ehtoja. Siksi en yhdy mihinkään uskontolahkoon, joka uskoo, että Jumalan rakkaudelle on jonkunlainen ehto. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että ei ole. Kokeilkaa itse, jos ette minua usko… 😉

Niin ensimmäinen harjoitus, jonka ehdotan on, että menisitte ulos luontoon, makaisitte selällenne Äitimaan päälle, avaatte kädet ja jalat sivuille ja pyydätte Äitimaalta ja Jumalalta rakkautta, niin että se täyttää koko kehonne. Nauttikaa!

Nyt kun tiedätte miltä rakkaus tuntuu, niin teidän tehtävä tästä hetkestä eteenpäin on huolehtia omasta rakkaudestanne, niin että tunne on teissä!

Itselleni on monta rakastettua levyä, jonka kuuntelen, silloin kun tarvitsen rakkauden tunnetta. Yksi minun suosikeista on Leonard Cohenin live konsertit tai toinen suosikkini on Jonna Tervomaan levy Halo (2004), Myös Ismo Alangon biisi rakkaudesta herätä minussa aina rakkauden tunteen. Vaalikaa näitä tunteita!

Rakkaus on sellainen tunne, jonka kannattaa jakaa muiden kanssa, niin että ympärillenne on mahdollisimman paljon ihmisiä, jotka teitä rakastaa ja jotka rakastatte. Näin kukaan ei voi teidän rakkautta omistaa. Eikä kukaan voi myös teitä kiristää rakkaudella. Huolehtikaa siitä, että rakastavia ihmisiä on mahdollisimman paljon ympärillenne. Myös lemmikeiltä ja kasveilta saa rakkautta. Näin rakkaus ympäröi teidät…

Rakkaus kannattaa myös tunnustaa avoimesti. Jos rakastatte jotain ihmistä, niin kertokaa se hänelle, niin että hän tietää siitä. Se tuo heille iloa, eikä ole teiltä poiskaan.

Aika monet ihmiset eivät rakastaa itsensä ja heiltä on sitten turhaa odottaakaan rakkautta. Heille ei vaan ole mistä antaa. Yleensä menekin niin että ihminen, joka rakastaa itsensä, löytää toisen ihmisen joka myös rakastaa itsensä ja ne sitten jakaa tätä rakkautta toistensa kanssa. Ne ihmiset, jotka eivät vielä oppineet rakastaa itsensä, löytävät myös toisensa, kunnes oppivat rakastamaan itseä…

Niin mitä tehdään silloin kun ei vielä rakastaa itsensä?

Silloin on syytä pohtia oman perheen rakkauden säännöt ja katsoa onko niissä mitään järkeä:

Oman perheen rakkauden sääntöjen uudelleen ohjelmoiminen

Jokaiselle perheelle on useita sääntöjä, miten rakkautta saa ilmaista ja milloin ansaitsee rakkautta muilta perheen jäseniltä. Yleensä isän ja äidin perheissä on erilaiset säännöt, siksi kannattaa ottaa kynä ja paperia ja jakaa paperi kahteen osaan:

Isän perheen rakkauden säännöt & Äidin perheen rakkauden säännöt

Säännöillä tarkoitan että:

Minkälainen teidän tulisi olla, jota saisitte vanhemmiltanne rakkautta?

Tai, Minkälainen mies tai nainen teidän tulisi olla, jota saisitte omalta puolisoltanne rakkautta?

Meidän perheen rakkauden säännöt olivat seuraavanlaisia:

Äidin perheen rakkauden säännöt Isän perheen rakkauden säännöt
1. Pitäisi olla hyvä 1. Pitäisi olla vahva
2. Pitäisi olla hiljainen 2. Pitäisi olla rohkea
3. Pitäisi totella vanhempia 3. Pitäisi siivota itsensä jälkeen
4. Pitäisi olla kiltti 4. Pitäisi auttaa muita
5. Pitäisi odottaa äitiä 5. Pitäisi olla samanlainen kuin muut
6. Ei saa huutaa 6. Pitäisi luovuttaa muille
7. Pitäisi ottaa kaikki mukaan 7. Pitäisi suojata perhettä, isää ja äitiä
8. Pitäisi olla normaali 8. Pitäisi olla ahkera
9. Ei saa pelätä 9. Pitäisi tehdä niin kuin sinulle sanotaan
10. Pitäisi olla lojaali perheelle 10. Pitäisi olla suloinen

Isäni ja äitini sitten opettivat minua noudattamaan näitä sääntöjä niiden omalla esimerkillään. Voidaan näin sanoa, että olen oppinut olla rakastamatta itseäni, jos en pystynyt elää näiden sääntöjen mukaan.

Miten näitä sääntöjä sitten puretaan pois omasta matriisista, niin että pystymme rakastamaan itsemme pyyteettömästi?

Esi-isien ja esiäitien avulla tietenkin.

Miten puretaan perheen rakkauden säännöt omasta geeneistä, DNA:sta

Tiedemiehet ovat jo todistaneet, että traumat siirtyvät geeneissä sukupolvelta toiselle. Itse väitän että myös säännöt ja päätökset siirtyvät geeneissämme sukupolvesta toiseen. Siksi kun puramme säännöt, voidaan miettiä, että säännöt ovat myös geeneissämme. Jos esiäitinne on päättänyt, ettei hän halua nähdä enää, koska elämä on niin kauhistuttava, niin voi olla, että kaikilla sen jälkeläisillä on huono näkö, kunnes joku rohkenee kohdata elämän kauheudet uudestaan.

Menetelmän, jonka olen kehittänyt, näiden sääntöjen purkamiseen, on hyvin yksinkertainen: Meidän tulisi luoda yhteys meidän esi-isiin ja äiteihin ja pyytää heiltä luvan käyttäytyä erillä tavalla kuin he ovat itse meille opettaneet, niin että voimme rikkoa perheen rakkauden säännöt ja näin olleen rakastaa itseämme ilman sääntöjä – pyyteettömästi.

Annan esimerkki:

Isäni perheen rakkauden sääntö numero yksi: ”Pitäisi olla vahva”.

Vahvan vastakohta hän on heikko. Niin jos saan isältä tai hänen vanhemmilta luvan olla heikko, niin minun ei tarvitsisi olla enää vahva saadakseni rakkautta isältäni ja näin tämä isän perheen rakkauden sääntö kumoutuisi ja voin olla oma itseni: Joskus olen vahva ja joskus heikko, riippuu tilanteesta, sillä ei ole mitään väliä itserakkaudelle.

Veljeni opetti minulle kivan menetelmän, jolla voi ottaa yhteyttä esi-isiin: Hän sanoi, että minun tulisi rakentaa kodin, johon voin kutsua esi-isäni ja silloin kun tarvitsen heidän apua, voin mennä siihen kotiin ja pyytää niiden apua.

Kehitin tätä veljeni ideaa eteenpäin ja pyysin sydäntäni rakentamaan minulle talon, jossa sekä esi-isäni että esiäitini ovat läsnä. Aina kun tarvitsin esivanhempien apua, voin pyytää sydämeltäni yhdistämään minut siihen sisäiseen taloon, ja sieltä voin saada esivanhempieni apua, tukea ja neuvoja.

Toinen tapa on pyytää omalta sydäntä yhdistämään meitä omaan sieluun. Ja sitten kun yhteys on olemassa, niin voi pyytää omalta sielulta olla yhteydessä esivanhempien sieluihin. Tätäkin menetelmää olen käyttänyt ja molemmat toimivat yhtä hyvin.

Niin, jos palataan äskeisen esimerkkiin: Pyysin isäni sielulta luvan olla heikkoa, tai vahva, tilanteen mukaan. Isäni sielu sanoi, että minun tulisi pyytää koko perheeltä tämä lupa, siinä on hänen mielestä järkeä. Menin sitten esivanhempien taloon ja pyysin heiltä luvan olla heikko tai vahva, tilanteen mukaan. Sain luvan. He sanoivat, että kukaan ihminen ei voi olla aina vahvaa. On kiva olla heikkokin välillä… 😉

Näin purkasin isäni perheen rakkauden sääntö numero yksi.

Otetaan toinen esimerkki:

Äidin perheen rakkauden sääntöjen mukaan minun tulisi olla aina kiltti. Niin otin yhteytä äidin sieluun ja pyysin häneltä luvan olla tuhma, ilkeä tai kiltti, tilanteen ja oman harkinnan mukaan.

Äitini sanoi, että tämä sääntö tuli väkivallan uhalla hänen omilta äidiltä, että jos hän ei ollut kiltti, niin sai mummolta turpaa. Niin otin yhteytä Mummon sieluun ja pyysin sekä minulle että äidilleni lupaa olla kilttejä, ilkeitä, tai tuhmia, tilanteen mukaan. Mummoni nauroi pyynnölleni ja sanoi että saat luvan ja pyysi äidiltäni anteeksi hakkaamiset ja nöyryytykset, jolla hän ylläpiti perheen säännöt. Hän kuulema on oppinut jo paremmaksi.

Näin sain tämän ”pitäisi olla kiltti” säännön pois minusta.

Lopuksi haluan antaa vielä kolmannen esimerkin, koska tämä käsittelee rajojen asettamista muille.

Isäni perheen rakkauden säännöistä löytyi sääntö: ”Pitäisi suojata perhettä, isää ja äitiä”.

Myös äidin perheestä löytyi säännöt: ”Pitäisi totella vanhempia” ja ”Pitäisi olla lojaali perheelle”.

Mutta mitäs jos vanhemmat ovat molemmat väkivaltaisia, niin kuin minun perheessä oli? Mitäs jos he molemmat salaavat heidän väkivaltaa ulkopuoliselta maailmalta?

Silloin uusi sääntö olisi: Pitäisi suojata itseä perheeltä ja totella itseä, olla itselle lojaali.

Niin otin yhteytä esivanhempiin ja pyysin heiltä luvan suojata itseni omalta vanhemmiltani tarvittaessa ja toimia oman etujen mukaisesti. Olla lojaali ensin itselleni ja vasta sitten perheelleni, kun vanhempani ovat väkivaltaisia.

Sain esivanhemmiltani neuvon, että omassa kodissani saan luoda omat säännöt ja suojata oma kotiini kaikilta ihmisiltä, myös omalta perheeltäni, sillä minulla on oikeus elää turvassa ja rauhassa omassa kodissani.

Näin tein.

Olen näin pikkuhiljaa (tämä prosessi kesti useita vuosia), purkanut perheeni kaikki rakkauden säännöt, niin että olen voinut olla omaa itseni ja elää omaa harkintakykyni voimalla ja rakastaa itseni.

Olen kirjoittanut tästä oppaan siltä varalta, että joku muu perheen jäseneni haluaisi purkaa rakkaudensääntönsä itseltään, niin se olisi heille helpompaa, kuin mitä se minulle oli.

Tässä vanhat ja uudet rakkauden säännöt perheessäni:

Äidin perheen rakkauden säännöt Isän perheen rakkauden säännöt
1. Pitäisi olla hyvä – Saa olla hyvää, paha tai huono, ei sillä ole väliä rakkaudelle. 1. Pitäisi olla vahva – Saa olla heikko tai vahva, ei sillä ole väliä rakkaudelle.
2. Pitäisi olla hiljainen – Saa olla hiljainen tai äänekäs, ei sillä ole väliä rakkaudelle. 2. Pitäisi olla rohkea – Saa olla pelkuri tai rohkea, ei sillä ole väliä rakkaudelle.
3. Pitäisi totella vanhempia – Saa totella itseä tai vanhempia, ei sillä ole väliä rakkaudelle. 3. Pitäisi siivota itsensä jälkeen – Saa siivota itsensä jälkeen tai jättää sotkua, ei sillä ole väliä rakkaudelle.
4. Pitäisi olla kiltti – Saa olla tuhma, ilkeä tai kiltti, ei sillä ole väliä rakkaudelle. 4. Pitäisi auttaa muita – Saa auttaa itseä ensin tai muita ensin, ei sillä ole väliä rakkaudelle.
5. Pitäisi odottaa äitiä – Saa edetä yksin tai odottaa äitiä, ei sillä ole väliä rakkaudelle. 5. Pitäisi olla samanlainen kuin muut – Saa olla samanlainen kuin muut tai erilainen, ei sillä ole väliä rakkaudelle.
6. Ei saa huutaa – Saa huutaa, oman harkinnan mukaan, sillä ei ole väliä rakkaudelle. 6. Pitäisi luovuttaa muille – Saa pitää oma päänsä tai luovuttaa, ei sillä ole väliä rakkaudelle.
7. Pitäisi ottaa kaikki mukaan – Saa tehdä yksin, tai ottaa kaikki mukaan, tai vain jotkut mukaan, ei sillä ole väliä rakkaudelle. 7. Pitäisi suojata perhettä, isää ja äitiä – Saa suojata perhettä, isää ja äitiä, mutta saa myös suojata itseä äidiltä ja isältä, jos tarve sitä vaati. Itserakkaus sitä joskus vaati.
8. Pitäisi olla normaali – Saa olla hullu, tai epänormaali, tai erilainen kuin muut, sillä ei ole väliä rakkaudelle. 8. Pitäisi olla ahkera – Saa olla laiska tai ahkera, sillä ei ole väliä rakkaudelle.
9. Ei saa pelätä – Saa pelätä, sillä ei ole väliä rakkaudelle. 9. Pitäisi tehdä niin kuin sinulle sanotaan – Saa tehdä niin kuin itse haluan tai tehdä niin kuin minulle sanotaan, sillä ei ole väliä rakkaudelle.
10. Pitäisi olla lojaali perheelle – Saa olla lojaali perheelle tai itselle, sillä ei ole väliä rakkaudelle. 10. Pitäisi olla suloinen – Saa olla kitkerä tai piikikäs tai epämukava tai suloinen, sillä ei ole väliä rakkaudelle.

Anteeksiannon voima

Nyt kun perheen rakkauden säännöt ovat purettu, on helpompaa elää, hengittää, tehdä virheitä ja antaa niitä itselle anteeksi. Oppisimme heistä jotain tai sitten ei.

Jokainen meistä joutuu joskus tilanteeseen, jossa on tehnyt jotain pahaa jollekin. Jotkut teot ovat sellaisia, että niitä on vaikea antaa itselle anteeksi.

Silloin suosittelen, että ottaisitte yhteyttä sen henkilön sieluun, jolle olette tehneet pahaa ja pyytäisitte teostanne anteeksi sydämestänne. Jos anteeksi pyyntö tule aidosti sydämestänne, niin yleensä teille anteeksi annetaan.

Sitten kun saatte toisen ihmisen anteeksiannon, niin silloin on helpompaa antaa myös itselleen anteeksi. Silloin on helpompaa itseänsä rakastaa.

Jos ette pysty vielä antamaan itselle anteeksi, niin suosittelen että avaisitte edes sitä mahdollisuutta itselle:

En pysty nyt antaa itselle tai muille anteeksi, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa pystyisin siihen.

Näin avaatte prosessin, jonka lopussa annatte anteeksi. Se voi viedä muutamia tunteja tai vuosikymmeniä. Tärkeintä on, että tiedätte että ehkä joskus se tapahtuu. Yrittäkää antaa anteeksi ennen kuolemanne, niin ettei se karma siirry seuraavaan elämäänne. Miksi turhaan kantaa paskaa elämästä toiseen?

Itsensä kohtaaminen

Lopuksi halusin antaa teille pohdittava:

Miten kohtelette itsenne?

Oletteko itsenne paras kaveri?

Kenen vastuulla on teidän rakkaus?

Entäs kenen vastuulla on anteeksianto ja virheistä oppiminen?

Älkää tehkö itsellenne sitä mitä ette tekisi omille lapsillenne…😉

Onnea ja rakkautta, Arje Sakari Silander


P.s. Olen löytänyt uuden rakkaudensääntö äidin perheessäni: “Ei saa olla sairas”.

Muistan että pienenä ei saanut olla sairas, jos äidin seurassa, piti koko ajan teeskennellä että kaikki on hyvin, joka oli hyvin rasittava! Joka tapauksessa, otin yhteytä minun esivanhempiin ja pyysin heiltä luvan olla sairas.

Sain luvan.

Sääntö tuli vissi voimaan silloin kun isoisäni palasi jatkosodasta huonossa henkisessä kunnossa. Hän oli lääkintämies rintamalla ja on joutunut avustamaan vakavasti loukantuneiden sotilaiden kuolemassa. Sotilaat siis pyysivät häneltä että hän tappaisi heitä, niin että kipu loppuisi. Hän sitä teki sitten ja se jäi hänelle arpeena koko loppu elämäksi. Hän joi itsensä hautaan. Koko äitini perhe oli hävenyt isoisäni henkistä kuntoa ja teeskentelivät että kaikki on ok, että isoisäni oli hyvässä kunnossa!
Näitä “Ei saa olla sairas” rakkauden-sääntöjä löytyy aika monesta perheestä. Minulla on tuttu, jolla perheessä oli käänteinen sääntö: “saa rakkautaa vain kun olet sairas”.

Niin tuttuni joutui sairastua, joka kerta kun halusi rakkautta.

Tällaisen säännön kumomiseksi, tulisi ottaa yhteytä esivanhempiin ja pyyttää heiltä luvan saada rakkautta myös terveenä.. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *